About us

Hyper Balls delivers board replacement


The Hyperballs collection is about more than 30 years of pinball memories. The collection contains more than 50 pinball machines which are fully restored or in the best original condition. There is a strong focus on Bally and Williams machines (of course) and a little less on Stern and Capcom. However, all of the Sterns were purchased NIB (new in box).

A few other pins were found NIB. Capcoms Big Bang Bar was added to the collection in 2006, and so was Williams' Fish Tales (found in Cairo!) in the winter of 2010.

Projectnaam

Lorem ipsum dolor sit amet

Waar zijn ze gebleven?

De snackbar, de kantine, de kroeg, de camping, militaire dienst, overal waar twee vierkante meter aan ruimte beschikbaar was werden ze geplaatst.
De flipperkast was niet weg te denken uit het openbare leven. Grote merken als Bally, Williams en Gottlieb produceerden vele flippers per jaar. Exploitanten in Amerika en Europa verdienden goed geld met het plaatsen van deze machines en hele generaties werden gegrepen door het pinball virus.

Tot en met halverwege de jaren '70 waren flipperkasten bijna volledig mechanisch. Te herkennen aan bijvoorbeeld het ouderwetse "pling plong" geluid en de mechanische tellers. Daarna deed de elektronica zijn intrede. De mechanische tellers werden vervangen door elektronische displays. Aanvankelijk konden deze displays enkel cijfers weergeven, vanaf halverwege de jaren '80 ook letters. 

De elektronica zorgde voor veel meer veranderingen. De mechanische klanken werden elektronisch. Spraak en muziek deden hun intrede. En ook de rulesheets, zeg maar de spelregels, werden interessanter. De jaren ?0 staan bekend als het dotmatrix tijdperk. De elektronische displays werden vervangen door een groter scherm, de dotmatrix. Steeds meer werd gebruikgemaakt van technische hoogstandjes op of onder het speelveld.  De rulesheets werden nog complexer en ook het geluid werd van een hoogstaande kwaliteit.

Tegelijkertijd dienden nieuwe vormen van amusement zich aan. Vanaf de jaren '80 waren videogames bezig aan een stevige opmars. Eerst in arcades, later ook thuis. Daarnaast ontdekten exploitanten en hun klanten (de snackbar, de kroeg) de gokautomaat. En tot slot werd arbeid een steeds grotere kostenpost. 
Videogames en gokkasten hebben minder ruimte nodig, vragen minder onderhoud en brengen hetzelfde of meer op als flipperkasten. Flipperkasten verloren daarom steeds meer terrein ten gunste van andere vormen van amusement.

Uiteindelijk in het jaar 2000 besloot het Amerikaanse Williams, de organisatie die onder andere Bally en Williams flipperkasten maakte, zich volledig te gaan richten op andere vormen van amusement. Ten koste van haar pinball divisie. Williams was een van de laatste die stopte met het produceren. Capcom, Gottlieb en vele anderen hadden al in een eerder stadium de pijp aan Maarten gegeven.

Vanaf dat moment is er nog slechts 1 fabrikant in de wereld die zich op het produceren van flipperkasten richt, dat is Stern. De geringe vraag vanuit de exploitatie branche naar nieuwe machines is er de oorzaak van dat deze op dit moment nauwelijks meer dan enkele duizenden stuks per jaar produceert.

Het gevolg van de ontwikkelingen van de afgelopen jaren is dat flipperkasten bijna nergens meer in het "wild" zijn te vinden. Nieuwe generaties jongeren zijn zo goed als onbekend met deze uitdagende vorm van vermaak. Wat ooit zo sterk deel uitmaakte van de toenmalige tijd is bijna voorgoed naar de achtergrond verdwenen. Een aantal verzamelaars doet echter zijn/haar best om dit erfgoed voor het nageslacht te bewaren...